Икономическият шок, причинен от глобалната пандемия от коронаривус, вече е надминал този от финансовата криза през 2008 г. Това заяви пред BBC генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Ангел Гурия. 

По думите му последствията от рецесията няма да бъдат овладяни с години и никой не трябва да смята, че има страна, която може да преодолее шока за няколко месеца. 

Според последните изчисления на организацията - дори най-големите икономики в света ще се свият за поне две поредни тримесечия, а общият растеж на БВП в света ще се свие до безпрецедентните 1,5%. Това, допълва Гурия, е все пак оптимистичният сценарий. 

"Дори да няма рецесия, няма да има растеж", обясни той. 

Големият проблем на сегашната криза е свързан с неизвестността. Според него правителствата не знаят колко време ще продължи пандемията и не могат да предприемат адекватни мерки за спасяването на така важния малък и среден бизнес. 

Именно затова генералният секретар на ОИСР твърди, че централните власти трябва да дадат всичко, което имат в кризата. Всичко това - докато се справяме с предстоящите дефицити, особено тези държави, които и в момента имат прекалено големи дългове. 

Гуерия подкрепя т.нар. идея за нов план "Маршал" за Европа. Според него той трябва да включва безплатни тестове за вируси, по-добро оборудване за лекари и сестри, запазване на работната ръка и редица други икономмически мерки. Все пак неговото виждане за план "Маршал" не включва издаването на общи европейски облигации, които да генерират общ европейски дълг.